Van Speelmaatjes naar Vrienden voor het Leven: Kibeo viert Vriendjesweek

5 maanden geleden gepubliceerd

Kibeo, de kinderopvangorganisatie, viert deze week de ‘Vriendjesweek’. Gedurende de week zullen er tal van activiteiten plaatsvinden die gericht zijn op het bevorderen van vriendschap onder de kinderen. Dit initiatief heeft als doel om niet alleen plezier te maken, maar ook om de sociaal-emotionele vaardigheden van de kinderen te ontwikkelen.

Activiteiten gericht op het sluiten van vriendschappen

Kibeo organiseert verschillende activiteiten die passen bij de leeftijd van de kinderen. Van het bekende Kiekeboe-spel voor de allerkleinsten tot samen schilderen en verstoppertje spelen. De activiteiten zijn ontworpen om kinderen aan te moedigen vriendjes te maken en zijn gericht op het ontwikkelen van samenwerking en communicatie.

Kiekeboe, een spel dat de meesten van ons kennen, leert de allerkleinsten al om plezier te hebben met elkaar. Onderzoek toont aan dat dit spel op jonge leeftijd kan bijdragen aan het ontwikkelen van een gevoel voor humor, een vaardigheid die later vaak wordt gebruikt om vriendschappen te sluiten.

Samen schilderen en verstoppertje spelen, daarentegen, helpen kinderen samenwerken en ondersteunen elkaar, wat cruciaal is voor het opbouwen van sterke vriendschappen. Naast het ontwikkelen van deze essentiële vaardigheden, bevorderen deze activiteiten ook de taalontwikkeling van de kinderen.

De rol van vriendschappen in de ontwikkeling van kinderen

Vriendschappen spelen een grote rol in het leven van kinderen. Ze helpen bij het leren van sociale vaardigheden, het ontwikkelen van een eigen identiteit, en bieden emotionele en cognitieve steun.

Vanaf jonge leeftijd hebben kinderen de natuurlijke behoefte om contact te maken met andere kinderen. Dit begint met baby’s die naar elkaar glimlachen en ontdekken dat hun lach vaak wordt beantwoord met een lach van de ander. Naarmate kinderen ouder worden, zoeken ze verbinding met andere kinderen die dezelfde dingen leuk vinden.

Kinderen in de schoolgaande leeftijd beginnen ook meer medeleven te tonen naar hun vrienden, zoals elkaar troosten en opvrolijken. Op deze manier leggen kinderen de basis voor hun toekomstige relaties en oefenen ze met het sluiten van vriendschappen.

Vriendschappen die op de kinderopvang worden gesloten, kunnen soms levenslang meegaan. Een speelmaatje kan over 30 jaar nog steeds je beste vriend zijn. Met de Vriendjesweek viert Kibeo de waarde en impact van deze vroege vriendschappen.