Middeleeuwse missalen uit Goes nu online beschikbaar

5 maanden geleden gepubliceerd

In het gemeentearchief van Goes liggen drie bijzondere middeleeuwse missalen, handgeschreven boeken die door monniken werden gebruikt tijdens misdiensten in de katholieke kerk. Deze unieke boeken uit de vijftiende en zestiende eeuw zijn nu toegankelijk voor iedereen via de website van het gemeentearchief.

Overleving door de eeuwen heen

Tijdens de reformatie zijn veel kerken aangepast aan het protestantse geloof. De kerken werden leeggehaald en veel missalen zijn versneden, weggegooid of verbrand. Het is dus uitzonderlijk dat deze drie Goese missalen bewaard zijn gebleven. In 2022 zijn de missalen gerestaureerd en gescand, waardoor ze nu online te bekijken zijn en de eeuwigheid tegemoet kunnen gaan.

Onderzoek van Universiteit Utrecht

Dr. Bart Jaski, conservator handschriften en docent middeleeuwse paleografie aan de Universiteit Utrecht, heeft samen met studenten deze missalen onderzocht. De resultaten van hun onderzoeken zijn ook op de website van het gemeentearchief te lezen. Zo biedt het online platform nu niet alleen toegang tot deze zeldzame boeken, maar ook tot het onderzoek dat erover is gedaan.