Cybercrimineel gearresteerd na oplichting met bankpas in Goes

Normal aanhouding boeien007
Afbeelding: Politie

Aan de Oostsingel in Goes is woensdagavond een man op heterdaad aangehouden toen hij een bankpas kwam ophalen. Eerder had het slachtoffer al de pincode gegeven.

De Zeeuwse politie ziet de laatste tijd meer van dit soort cyberzaken. Deze oudere Goese vrouw werd gebeld door iemand, die zich voordeed als een bankmedewerker. Het slachtoffer gaf op een gegeven moment haar pincode. Er werd tevergeefs geprobeerd een groot geldbedrag van haar rekening te halen. De crimineel vertelde haar dat woensdagavond haar pinpas zou worden opgehaald. Door tussenkomst van de bank werd de politie gewaarschuwd. Rond 20.00 uur verscheen een verdachte man. De inwoner (22) uit Rotterdam werd gearresteerd en naar een politiecellencomplex gebracht. Hij is donderdag verhoord en zit voorlopig nog vast.

Nepbankmedewerker

Dit voorval is geen incident. Momenteel worden vaker inwoners in Zeeland opgelicht, onder andere via bankhelpdeskfraude, ook worden pinpassen uit brievenbussen gestolen. Zo is bekend dat cybercriminelen slachtoffers telefonisch benaderen en zeggen dat ze een bankmedewerker zijn. Soms staat zelfs het telefoonnummer van de bank in het scherm. Deze truc wordt ook wel spoofing genoemd. Geef een ‘bankmedewerker’ nooit uw pincode of laat deze ook nooit geld overmaken naar een andere rekening. Doe dit ook niet zelf als de nepbankmedewerker dat aan u vraagt. Uw bank zal u namelijk nóóit vragen om uw pincode of geld naar een andere rekening over te maken. Verbreek in deze situaties direct de verbinding. Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank, bel terug en vragen of het klopt wat u is verteld en wat u werd gevraagd te doen. U kunt ook altijd uw bankkantoor bezoeken en uw ervaring delen. 

Vertrouwt u het niet?

De politie kreeg recent een melding dat mensen een bankpas kwamen ophalen. Ook is bekend dat criminelen stonden te wachten in de buurt van een brievenbus en na de komst van de postbode de brievenbus opbraken en de pinpas meenamen. De daders lopen nog rond. Ziet u een verdachte situatie en vertrouwt u het echt niet? Bel dan onmiddellijk de politie: 112 (spoed) of 0900-8844.

Adverteren op Goes-Actueel.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Goes-Actueel.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Goes
13:23

18° C

Zwaarbewolkt

2.06 km/h

69%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief